Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. február 18., péntek

A paleóról BB tollából

A PaleoVital  szerzője (BB) nagyon frappánsan összegezte, miért is lett ő paleós. Kimásolom ide, mert jó összefoglalása a paleós életmód lényegének:



A magam laikus módján szeretnék ezúttal néhány gondolatot felsorakoztatni amellett, hogy én miért lettem paleos, és miért hatott rám Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyve:

Az igazság az, hogy Loren Cordain-ről előbb hallottam, mint Szendi Gábor könyvéről. Cordain egy német ismeretterjesztő filmben azzal az egyszerű “tanári trükkel” szemléltette elméletét, miszerint egy több-tízméteres mátrix-nyomtatós leporellón bejelölte az emberiség történetének elmúlt “ezer évei”-t – ezer év = 1 mm. Így kapott, ha jól emlékszem egy 26 m hosszú leporellót. A letelepedés évezredei ebből kb. 1 méternyi részt tettek ki, tehát – a “történeti arányokat” figyelembe véve felmerült bennem a kétely, hogy valóban tudott-e az emberi szervezet a letelepedéssel járó földművelésből származó táplálékokhoz alkalmazkodni?! Ezen a szemléltető anyagon körülbelül 5 cm-nyi hosszúságú volt az a rész, mely a 19. század végén, 20. század elején bekövetkezett ipari forradalom óta eltelt időszakot volt hivatott bemutatni. Ez idő óta különösen sok manipulált élelmiszert és műkaját eszünk!!! …, ÉS GONDOLTAM ETTŐL KELLENE TÖBBEK KÖZÖTT MEGSZABADULNI! Ehhez igen jó alternatívának tűnt számomra a paleolit táplálkozás.

Elgondolkodtatott az a tény, hogy hogyan létezik az, hogy mindazok a sokáig érintetlen társadalmak, melyek még néhány száz éve vagy netán néhány évtizede nem szenvedtek a civilizációs betegségektől (indiánok, más nemrég még természeti népek, … ma már a hunzák is stb.), ahogy kapnak a nyugati étrendből “egy kis kóstolót” – elhíznak, szív és érrendszeri betegség, cukorbetegség stb. sújtja őket?!

Az is gondolkodóba ejtett, hogy miért van a közvetlen környezetemben annyi súlyos beteg? – Kapásból, sajnos különösebb nehézség nélkül fel tudok sorolni rákosokat – legalább 6-8 esetet a családomban és a barátaim között. Miért tudok sec-pec felsorolni szív és érrendszeri betegeket?, és további súlyosabbnál súlyosabb nyavalyákat?

Felmerült bennem, hogy jó néhány évtizeddel ezelőtt hirtelen rákban elhunyt, akkor már 70 éves túratársamat miért vitte el oly hirtelen a rák? -, amikor életét évtizedeken át az erdőben töltötte, különösebben nem élt stresszes életet…, és csak “egészségesen táplálkozott” – zöldséget, gyümölcsöt, és elsősorban rengeteg tejet és kenyeret fogyasztott?

Tudatosodott bennem az a tény, hogy a mai manipulált élelmiszerek mennyire kevés vitamint tartalmaznak -, és azokat folyamatosan pótolni kellene!

Nem volt nehéz felismerni, hogy a mozgásszegény életmód is a civilizációs betegségek egyik forrása.

Elgondolkodtatott továbbá az is, hogy miért szinte “törvényszerű”, hogy 50 éves kor után valamilyen betegséggel kell együtt élni? …, és vajon mi lehet annak az oka, hogy SAJNOS saját magamat sem kivéve, ezeknek a nem várt betegségeknek elszenvedői kell, hogy legyünk?!

A paleolit szemléletű életvitel és étkezés számomra általános közérzetjavulást, a betegségem tüneteinek komoly visszaszorítását, mellesleg némi fogyást, …összességében javuló életminőséget eredményezett!

Tudományos érvekkel nem tudok vitatkozni, mert nem értek hozzá! …, de azt tudom, hogy
ha a betegségeim kialakulásának hátterében a rejtett lisztérzékenységem áll (és nagyon is valószínű),
ha a gyulladások szintjét a tej elhagyásával csökkenteni tudom (… és úgy tűnik, hogy igen),
ha többek között az idegállapotom a tudatos vitaminpótlással javul (… márpedig javul),
ha az ízületeimet már nem terheli a korábbi mértékben a túlsúly, mert a jó szénhidrátok fogyasztása, a károsak elhagyása ezt eredményezi (… márpedig ezt),
AKKOR MIÉRT NE LEHETNE A PALEO AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD EGYIK JÓ ALTERNATÍVÁJA?

Tehát számomra, a “megtévesztett” paleosnak ez a táplálkozás nem fogyókúra hóbort, hanem választott életmód. Soha rosszabb ne történjen velem:))

1 megjegyzés:

  1. Greetings from Finland. This blog is fun to explore, through other countries, people, culture and nature. Come take a look Teuvo pictures blog. And tell all your friend, why you should visit Teuvo pictures blog. Therefore, to obtain your country's flag rise higher Teuvo blog pictures of the flag collection, Happy Thanksgiving to Teuvo Vehkalahti Finland

    VálaszTörlés