Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. február 19., szombat

Cikkajánló a Family Magazinból 4.

Valóságválság?
-Herbert Dóra-

Szécsényi szállóigévé vált mondata szerint nyelvében él a nemzet – és ez a nyelv sokat elárul használói életéről, gondolkodásáról. Manapság például burjánzik nyelvünkben az eufemizmus, a dolgok szépítése, sőt a lényeget kendőző, a valóságot elfedő szóhasználat.
            Nem arra gondolok, amikor az óvatosabb fogalmazás oka mások érzékenységének tiszteletben tartása, a tapintat. Arról a jelenségről beszélek, hogy kerüljük az igazság kimondását, a valósággal való szembenézést. A médiában sokszor olyan kínosan ügyelnek a „politikailag korrekt” megfogalmazásra, hogy a nagy tapintatosság miatt gyakran rá sem lehet ismerni az igazságra.
            Ma nem beszélünk házasságtörésről, hanem a párkapcsolatok felbomlásáról – így, személytelenül. A jogi, pénzügyi, orvosi szaknyelv is hűvösen távol tartja tőlünk a gyakran véres valóságot. Gondoljunk csak arra, hogy a „bántalmazottat” valójában félholtra verték, a „hitelek bedőlése” gyakran családok utcára kerülését jelenti, nem is beszélve a „művi terhességmegszakításnak”  nevezett, törvényben engedélyezett magzatgyilkosságról.
            Úgy gondolom, mindezek mögött az áll, hogy a ma embere menekül a valóság elől. Megpróbáljuk elhinni, hogy nincs abszolút, örök érvényű igazság, a jó és a rossz viszonylagos, mindenkinek más lehet az igaz, a jó – mintha ez is ízlés dolga volna, akárcsak az, ki mit talál szépnek, kellemesnek. Épp ezért nem nevezzük néven a rosszat, a bűnt, a hazugságot. Sőt a tolerancia jegyében el akarjuk hallgattatni azokat, akik mégis megteszik. Hovatovább a bűn létét is szívesen tagadnánk…
            Mindez azonban nem teszi könnyebbé az életünket, sőt megnehezíti a világban való eligazodást; szorongást, levertséget, zavarodottságot szül. A lelkünk mélyén tudjuk, hogy rossz úton járunk, érezzük is a negatív következményeket. Mégis próbálunk hinni a szirénhangoknak, amelyek azt dúdolják a fülünkbe, hogy egy a mérce: mi esik jól nekem. Lelkiismeretünk szavát új és még újabb élményekkel igyekszünk túlharsogni.
            De amíg nem nézünk szembe a problémáinkkal, megoldani sem tudjuk őket. Amíg nem ismerjük el, hogy van bűn, addig megfosztjuk magunkat a megbocsátás igazi szabadságot adó ajándékától is.
            Ha merünk őszinték lenni önmagunkkal szemben, ha beismerjük vétkeinket, hibáinkat, botlásainkat és rosszindulatú cselekedeteinket, sötét gondolatainkat, máris nagy lépést tettünk a szabadulás, a megnyugvás felé. Ha vállaljuk a valóságot, és merjük az Igazság mérlegén megmérni önmagunkat, akkor megtapasztaljuk az irgalmasságot, a bocsánatot is. Irgalmasságot mindazokkal szemben, akik ellenünk követtek el bűnt – és bocsánatot saját magunk számára.
            Aki felméri saját vétkeit, esendőségét, észreveszi önmaga szemében a gerendát, az képes másoknak megbocsátani. Aki pedig megbocsát, aki elengedi az ellene vétők adósságát, az megszabadul a haragtartás, a bosszúvágy, a keserűség súlyos terheitől. Fontos, hogy ezekben  a helyzetekben is vállaljuk  a valóságot, vagyis hogy ne azt mondjuk: „Nem történt semmi”, hanem azt: „Vétettél ellenem, de én meg akarok bocsátani.”
            Nagy áldás, ha van bátorságunk bocsánatot kérni – tiszta szívből, elismerve hibáinkat és szilárdan elhatározva, hogy nem akarunk ismét vétkezni – attól, akit megbántottunk, megkárosítottunk, de mindenképpen attól is, aki azt mondta, naponta hetvenszer hétszer is bocsássatok meg egymásnak, a bűnöst pedig azzal bocsátja el: „Nem ítéllek el, menj, és többé ne vétkezzél!”
            A tavaszi tisztulás, megújulás első lépése a régi, áporodott dolgok kiszórása, hogy helyet adjanak az életteli újnak. Lelkünkben is söpörjünk ki, hogy befogadhassuk a húsvét csodálatos titkát: a halált legyőzve feltámadó, immár elpusztíthatatlan életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése