Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. február 12., szombat

Cikkajánló a Family Magazinból 3.

Amazon vagy házicseléd? - Legyen inkább nő a nő!
-írta: Herbert Dóra; részlet- 

A nőiességhez hagyományosan olyan tulajdonságok kapcsolódtak, mint a kedvesség, a tisztaság, a gondoskodás, a megértés, sz érzékenység. Ma azonban a nőkről gyakran azt halljuk, hogy rámenősek, határozottak, érzelemmentesek, függetlenségre törekvők. ...
Ijesztő verseny, sőt harc alakult ki a két nem között. ... a feministák átestek a ló túlsó oldalára. Miközben joggal szálltak síkra azért, hogy a nők elnyomása és házicseléd státusa megszűnjön, rettenthetetlen amazonokká váltak, és a férfiakat ellenségnek kikiáltva harcba indultak minden hagyomány ellen. ...
Az egész társadalom megszenvedi azt, hogy a párkapcsolatok a nemek közti harc csataterévé válnak, hogy a házasságok - ha egyáltalán létrejönnek - nagyobb részben válással végződnek.
A nagy vívmány, a munkavállalás pedig mára nem jog, hanem kényszer a legtöbb nő számára, méghozzá nem csupán anyagi értelemben, hanem a társadalmi elfogadottság érdekében is, hiszen aki "csak" feleség és anya, az sokak szemében másodrendűnek, hovatovább szélsőségesnek számít.
Eva Herman (az Éva-elv című könyvében) javasolja az "új nőiesség" felfedezését, mert világunkban hiánycikk mindaz az adottság, készség, amellyel a Teremtő a nőket ajándékozta meg. Le kellene tennünk a férfias fegyvereket, és fel kellene vállalnunk  a ránk, nőkre bízott felelősséget. "Egyfajta másokra figyelést kell tanulnunk, hogy tekintettel legyünk azokra, akik fontosak számunkra, (...) hogy értük lemondjunk egoista egyéni törekvéseinkről (...). Megtapasztaljuk, mit jelent az alázat, az odaadás, a közelség, a bensőséges szeretet és mindenekelőtt a hűség. Ez végül a társadalom átalakulásához vezet majd. Megszűnik a követelőző mentalitás, az önzés, a véget nem érő számonkérés".
Isten alkotta az embert férfinak és nőnek. AZ ő bölcsességéből kapunk különböző adottságokat, melyek nem arra valók, hogy legyőzzük, hanem hogy kölcsönösen kiegészítsük egymást. Az ő terve a házasság, férfi és nő bensőséges, bizalomra és elkötelezettségre épülő szövetsége, amely biztonságos fészket jelent a gyermekek, az élet számára. A házasságon belül a nő az, aki befogadni, óvni, felnövelni képes az életet annak legtörékenyebb, leginkább gondoskodást igénylő első éveiben.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése