Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. augusztus 8., hétfő

A Teremtés dicsérete

Tegnap reggel rádiót hallgattunk - mint majdnem minden reggel. :-) A műsorvezető Kudlik Júliával és Szvorák Katalinnal beszélgetett. A beszélgetés apropója egy új lemez volt, Szvorák Katalin felvidéki népdalénekes "A Teremtés dicsérete" c. albuma. 
Beszélgetés közben Kudlik Júlia a következő gondolatokat mondta el, ami nagyon megfogott: Az embernek nagy baja, hogy csak lefelé néz. Nem mer fölfelé nézni. Pedig láthatná a teremtett világot, a madarakat az égen. Láthatná, hogy a vadludak miként szelik át az eget. V alakban repülnek. A vezér, aki legelöl repül, olyan légáramlatokat kelt, hogy a többi, aki utána jön, sokkal könnyebben tud repülni. Ezzel a technikával 70%-al több utat képesek megtenni, mint más madarak. :-) Elgondolkodtató, nem? Ha egy jó vezér (Isten) után haladunk, együtt, sokkal több mindenre leszünk képesek, mint egyszál magunkban... :-)
De nem csupán ennyit szeretnék most leírni, mert közben kicsit utánaolvastam ennek a lemeznek. A rádióban mutattak belőle felvételt... hát, engem megfogott. Hozzám nagyon közel áll a zenének ez a szegmense. Így leírom még azt is, amit találtam még róla:

A lemezbemutató koncerten Fabiny Tamás evangélikus püspök a következőket mondta a tőle megszokott keresztyén humorral:

„Itt van a szép víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson…” (Dsida Jenő)

 A teremtés dicsérete   
Kezdetben teremté az Isten a mennyet és a földet. Különválasztá a magas és a mély hangokat, így megalkotá a muzsikát. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: első nap. 
Majd megteremté Isten a különféle hangszereket, hogy dicsérjék őt kürtzengéssel és hárfán, dicsérjék nagyságát dobbal és zengő citerával. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: második nap. 
És mondá Isten: válasszuk külön a kórus- és a szólóéneklést. Zengedezzék megannyi mennyei és földi kar, énekeljék hatalmas erővel a Nabucco Szabadság-kórusát és a János-passió zárókorálját, de énekeljenek nem kevésbé hatalmas erővel az egyetlen hangon. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: harmadik nap. 
Majd megteremté Isten a pentaton dallamot, ahol az hangoknak közei kizárólag egész hangok és kistercek. És látá – főképpen pedig hallá – Isten, hogy mindez jó. És lőn este és lőn reggel: negyedik nap. 
Majd ezt mondá az Isten: „Szela”! Ezzel pedig megteremté a szünetjelet, hogy legyen csendesség és katarzis a hangok elhalásakor. És látá Isten, hogy ez jó. Lőn este és lőn reggel: ötödik nap.
Azután ezt mondta Isten: teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra, hogy uralkodjék a magas és a mély hangokon Így megalkotá a zeneszerzőket: Pretoriust és Wolfgang Amadeust, Pendereckit és Szörényi Leventét. Velük együtt megalkotá az énekeseket, hogy hajtsák uralmuk alá a szinkópákat és a hajlításokat, majd megalkotá az ő teremtésének koronáit, a népdalénekeseket. És látá Isten, hogy mindez igen jó. És lőn este és lőn reggel: hatodik nap.  
Mikor pedig elvégezé Isten az ő munkáját, amelyet alkotott vala, megpihene az ő minden munkájától. És megáldá Isten a hetedik napot, hátradőle az ő trónusán, hogy meghallgassa az ő szívéhez oly közel álló Szvorák Katalin előadását. Ebben felhangzék ez a  kedves dallam és szerfölött szívből fakadó szöveg: „Csillagoknak teremtője, / Vigyázz minden kicsi kőre, / Fűre, fára, szőlőtőre, / S minden téged éneklőre”. Mindezt meghallván az Úristen felemelé az ő hangját, és így szóla: Hát hogy ne vigyáznék én rájok, hogyne vigyáznék az én kedves éneklőmre. És lőn este és lőn reggel: hetedik nap. 

:-) Zene füleimnek :-)

Szvorák Katalin összegyűjtötte hét egyház teremtést dicsérő énekeit. Római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek szólalnak meg egymás mellett, egymást kiegészítve és színesítve ezen a hiánypótló hanglemezen. 
A hangoskönyvként megjelenő kiadvány elsődleges célja az Isten alkotta természet dicsőítése az ökumené jegyében. Kiemelt szándéka a különböző felekezetek békés együttélés-gondolatának erősítése és az egyházi ismeretterjesztés, hiszen felekezeteink énekei több évszázados hagyományokból táplálkoznak, ezért egyetemes európai kultúránk kiemelkedő alkotásai, melyeknek megismertetése és újragondolása a mai világban igen fontos.
Az album ezerötszáz példányban jelenik meg. A kísérőfüzet (könyvszerű formában kb. 80 oldalon) az összes ének teljes szövegét tartalmazza magyarul és angol fordításban. Az egyes énekekhez néhány jellegzetes illusztráció is társul Commenius Orbis Pictusából. A CD borító hasonló küllemmel jelenik meg, mint Szvorák Katalin Trilógiája.

„Eleink - hét egyházban - a Teremtést dicsérő énekeikben Istent magasztalják, aki kezdetkor az ég és a föld után a természetet, majd az embert teremtette meg a maga képére és hasonlatosságára. Azután az Édenkertben mindezt ránk bízta, hogy műveljük, őrizzük! Tisztességgel, becsülettel! - hogy utódaink is dalolhassák:" Mindeneknek Teremtője, üdvözítsd a téged éneklőket!"
- Kudlik Júlia -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése