Hála Istennek, az idén szépen terem a cukkinink, így elég sűrűn eszünk belőle az utóbbi időben. Így, hogy ne legyen unalmas, többféle módon készítettem el a rakott változatát:
Tojásos-kolbászos rakott cukkini
Ez igazából a rakott krumpli átalakítása.
Egy mély jénaiba, 6-unknak felhasználtam egy jó nagy cukkinit, 5 db főtt tojást, egy karika lecsókolbászt, 2-3 nagy fej hagymát, némi paradicsomot, olajat és sajtot. A rétegek alulról felfelé így alakultak:
- Cukkinikarikák besózva
- Jó bő zsíron sült hagyma a zsírral együtt
- Tojások felkarikázva
- Kolbász felkarikázva
- Cukkini sózva
- A tetejére egy kevés paradicsom, olajjal / zsírral meglocsolva
Az egészet először lefedve sütöttem (hogy legyen leve), majd mikor már félig megsült, levettem a fóliát róla. Mikor készre sült, ráreszeltem a sajtot (így is szépen ráolvadt).
Rakott cukkini tarjával
Ez teljesen más, mint az előző, de nagggyyyyoooonnn finom!
Felhasználtam hozzá egy jó nagy cukkinit, 1/2 kg tarját csíkokra vágva, 2-4 fej nagyobb hagymát, paradicsomot, olajat, sajtot, fűszereket. A rétegei így alakultak:
- Cukkinikarikák sózva, majorannázva
- Hagymakarikák
- Tarja csíkok sózva, borsozva, petrezselyemmel megszórva
- Hagymakarikák
- Cukkinikarikák sózva, borsozva
- Tetejére paradicsomot tettem némi olajjal meglocsolva
Ezt is először fedve sütöttem, majd fedő nélkül, és amikor megsült, sajtot reszeltem rá.
Kép sajnos nem készült róla, olyan gyorsan elfogyott... :-) No, majd pótoljuk!
De jó ötletek! Főleg a rakott krumplihoz hasonló tetszik.
VálaszTörlésÉn töltött cukkinit csináltam. Félbevágva sütőlapra, bele mindenfélét, ami épp van, vagy ami maradt, tetejére tejföl és esetleg sajt.