Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2016. március 20., vasárnap

Egy érdekes koncerten jártunk

tegnap Kunszentmiklóson. A református templomban az Omega Oratóriumot hallgattuk végig a párommal.
Ahogy odaértünk, a templom mellett Bács-vizes autók... Ez meg minek? Ahogy beléptünk, már tudtuk - a templom belseje ködben úszott. Az úrasztala és a környező padok fölé színpad épült - különös látvány. Korán odaértünk, elöl volt helyünk. Aki későn jött, az alig talált helyet, ugyanis tömve volt a templom - jöttek a népek az egész környékről erre a kivételes alkalomra. Amíg vártunk, a színpadot figyeltem, találgattam - hányan, hogyan lesznek ott fenn?
Aztán felvonultak az előadók, és a helyi lelkész. Köszöntőjében szép keresztyén gondolatokat mondott - számomra ezen az estén ez volt az egyetlen keresztyén mondanivaló. Aztán elkezdődött a koncert. 
A zene, fénytechnika nagyon tetszett, megragadott. A kórus hihetetlen teljesítményt nyújtott - olyan magasságokat énekeltek ki kristálytisztán, hogy  tátva maradt a szám. Az előadók is viszonylag visszafogottak voltak, bár volt némi pózolás, mikor látták, hogy valaki fényképez, kameráz.
DE
Én mondjuk jobban kiemeltem volna szegény szimfonikusokat, akiket láttunk ugyan, hogy ezerrel játszanak, de hallani csak akkor hallottuk őket, mikor az elektromos ketyerék elhallgattak. 
Szegény kórus szerintem széténekelte a torkát, mégis alig hallatszottak.
Kedves énekesünk a mély hangoknál érthetetlen szövegmondással énekelt, így a szöveget csak részben értettem, azt is csak úgy, hogy teljesen arra kellett koncentrálni.
És a lényeg ehhez kapcsolható - mert úgy volt beharangozva a dolog, hogy vallásos dalokból áll ez az összeállítás, "zenével a hitért" mottóval. Hát, lehet, hogy én vagyok a korlátolt, de én ebben az előadásban nem találtam meg az élő keresztyén hitet. Valami vallásos gondolatfoszlányok lehet, hogy akadtak benne, volt benne orgonahangzás (mint vallásosság), volt benne Mária-ének - részlet, voltak benne a Himnuszból is zenei részletek - no, de ezen felül az egésznek semmi köze nem volt a hithez. Valamiféle babonás gondolatvilághoz lehet, hogy volt köze, de máshoz nem. Voltak benne angyalok, emberi keserűség, nyomorúság, vágyakozás ebből az egészből valami jobb felé - de ebben hol van az Istenbe vetett hit? Mert erről nem szólt egy dal sem. Nem értettem ott teljesen a szöveget, így ma délután rákerestem és elolvastam mindet. Nem tudom, hol van bennük a keresztyénség, mert én nem találtam. Biztosan ott, ahol a Keresztyén Európa található....
Tehát jó koncert volt, önmagában tetszett, de semmi helye a templomban - főleg úgy, hogy a végén, mikor mentünk kifelé, volt, aki még tánclépésekre is ragadtatta magát bent, a templomban...

Mindenesetre örülök, hogy ott lehettem, mert zeneileg, látványilag fantasztikus élmény volt. Mondanivalóját tekintve sajnálom azokat, akik azt hiszik, hogy ez a keresztyénség - mert ez nem az.
Köszönöm a húgicáméknak, hogy elvállalták a gyerekeinket, és el tudtunk menni! :-)