Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2012. augusztus 22., szerda

Hiszel Istenben?

A Fb-on jött velem szembe ez a story (néha jó dolgokkal is találkozik ott az ember...):

Az ateista filozófia-professzor arról beszél a tanítványainak, mi a problémája a tudománynak Istennel, a Mindenhatóval. Megkéri az egyik új diákját, hogy álljon fel és a következő párbeszéd alakul ki:

Prof: Hiszel Istenben?
Diák: Teljes mértékben, uram.
Prof: Jó-e Isten?
Diák: Természetesen.
Prof: Mindenható-e Isten?
Diák: Igen.
Prof: A bátyám rákban halt meg, annak ellenére, hogy imádkozott
Istenhez, hogy gyógyítsa meg. Legtöbbünk törekedne arra, hogy
segítsen másokon, akik betegek. De Isten nem tette ezt meg. Hogyan lehetne akkor jó Isten? Hmm?

Diák: (a diák hallgat)
Prof: Erre nem tudsz választ adni, ugye? Kezdjük elölről, fiatalember. Jó-e Isten?
Diák: Igen.
Prof: Jó-e Sátán?
Diák: Nem.
Prof: Honnan származik Sátán?
Diák: Istentől?
Prof: Így van. Mondd meg nekem, fiam, van-e bűn ebben a világban?

Diák: Igen.
Prof: A bűn mindenhol jelen van, nemde?
Diák: Igen.
Prof: És Isten teremtett mindent. Így van?
Diák: Igen.
Prof: Tehát ki teremtette a bűnt?
Diák: (a diák nem válaszol)
Prof: Vannak-e betegségek? Erkölcstelenség? Gyűlölet? Csúfság?
Mindezen szörnyű dolgok léteznek ebben a világban, ugye?

Diák: Igen, uram.
Prof: Tehát, ki teremtette mindezeket?
Diák: (a diák nem felel)
Prof: A tudomány állítása szerint 5 érzékünk van, melyekkel felfogjuk és
megfigyeljük a dolgokat magunk körül. Mondd meg nekem, fiam! Láttad- e már valaha Istent?

Diák: Nem, uram.
Prof: Mondd meg nekünk, hallottad-e már valaha a te Istenedet?
Diák: Nem, uram.
Prof: Érezted-e már valaha a te Istenedet, megízlelted-e a te
Istenedet, vagy érezted-e már a te Istened illatát? Különben is, volt-e már valamilyen kézzelfogható tapasztalatod Istenről?

Diák: Nem, uram, attól tartok nem.
Prof: És mégis hiszel benne?
Diák: Igen.
Prof: A tapasztalati, igazolható, bemutatható bizonyítékok alapján a
tudomány kijelenti, hogy a te ISTENED nem létezik. Na erre mit
mondasz, fiam?

Diák: Semmit. Nekem csak a hitem van.
Prof: Igen. A hit. Pontosan ezzel van problémája a tudománynak.
Diák: Professzor, létezik-e a hő?
Prof: Igen.
Diák: És létezik-e a hideg?
Prof: Igen.
Diák: Nem, uram. Nem létezik.

(Az események ezen fordulatára az előadóterem elcsendesedik.)
Diák: Uram, lehet sok hőnk, még több hőnk, túlhevíthetünk valamit, vagy még annál is jobban felhevíthetjük, lehet fehér hőnk, kevés hőnk,vagy semennyi hőnk. De nem lesz semmink, amit hidegnek hívnak. 458 fokkal tudunk nulla alá menni, ami a hő nélküli állapotot jelenti, de annál lejjebb nem mehetünk. A hideg nem létezik. A hideg szót a hő nélküli állapot jellemzésére használjuk. A hideget nem tudjuk lemérni. A hő: energia. A hideg nem AZ ellentéte a hőnek, uram, hanem a hiánya.

(Az előadóteremben ekkor már egy gombostű leejtését is meg lehetne hallani.)
Diák: És mi van a sötétséggel, Professzor? Létezik-e a sötétség?
Prof: Igen. Hogyan beszélhetnénk AZ éjszakáról, ha nem lenne sötétség?

Diák: Ismét téved, uram. A sötétség valaminek a hiányát jelzi. Lehet kis fényünk, normális fényünk, nagy erejű fényünk, villanó fényünk, de ha sokáig nincs fény, akkor nincs semmi, S azt hívjuk sötétségnek, így van? De a valóságban a sötétség nem létezik. Ha létezne, még sötétebbé tudnánk tenni a sötétséget, nemde?

Prof: Tehát, mire akarsz rámutatni mindezzel, fiatalember?
Diák: Uram, azt akarom ezzel mondani, hogy a filozófiai eszmefuttatása hibás.
Prof: Hibás? Meg tudod magyarázni, miért?
Diák: Uram, ön a kettősségek talaján mozog. Azzal érvel, hogy van AZ élet, utána pedig a halál, van egy jó Isten és egy rossz Isten. Az
Istenről alkotott felfogást végesnek tekinti, mérhető dolognak. Uram, a tudomány még egy gondolatot sem tud megmagyarázni.
Elektromosságot és mágnesességet használ, de sohasem látta egyiket sem, arról nem is szólva, hogy bármelyiket megértette volna. Ha a halált AZ élet ellentéteként vizsgáljuk, akkor tudatlanok vagyunk arról a tényről, hogy a halál nem létezhet különálló dologként. A halál nem az élet ellentéte: csak annak hiánya.

Diák: Most mondja meg nekem, professzor: azt tanítja a diákjainak,
hogy majmoktól származnak?
Prof: Ha a természetes evolúciós folyamatra célzol, akkor
természetesen igen.
Diák: Látta-e már valaha AZ evolúciót a saját szemével, uram?

(A professzor mosolyogva megrázza a fejét, kezdi látni, MI lesz a vita kimenetele.)
Diák: Mivel eddig még senki sem látta AZ evolúciós-folyamatot végbemenni, sőt azt sem tudja bizonyítani, hogy ez egy folyamatos történés, azt jelentené mindez, hogy ön a saját véleményét tanítja, professzor? Akkor ön nem is tudós, hanem prédikátor?

(Nagy zajongás támad az osztályban.)
Diák: Van-e valaki az osztályban, aki látta már valaha a professzor
agyát?
(Az osztály nevetésben tör ki).
Diák: Van-e itt valaki, aki hallotta már a Professzor agyát, érezte,
megérintette azt, vagy érezte az illatát?.... Úgy tűnik, senki nem tette. Tehát, a tapasztalati, állandó, kimutatható bizonyítékok megalapozott szabályai szerint a tudomány kimondja, hogy önnek nincs agya, uram. Ne vegye tiszteletlenségnek, uram, de hogyan adhatnunk így bármilyen hitelt az előadásainak? (A teremben síri csend. A professzor a diákot nézi, arca kifürkészhetetlen.)

Prof: Azt hiszem, hit alapján kell elfogadnod, fiam.
Diák: Erről van szó, uram! Ember és Isten között a HIT a kapcsolat. És ez mindennek a mozgatója és éltetője.

A diák..... Albert Einstein volt.



"A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak."
(Albert Einstein)

2012. augusztus 21., kedd

Rézfúvós-kvintett

Nagy élményben lehetett részünk vasárnap este. A Polgármesteri Hivatal udvarán a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett tartott egy nagyon fantasztikus előadást. Gyerekeink először nem túl lelkesen tekertek befelé, de mi azért biztattuk őket, milyen jó lesz. Mikor aztán kivonult a kvintett az erkélyre és megszólaltak a hangszerek, tátott szájjal hallgatták őket. 


Persze nem bírtak végig a fenekükön ülni, mászkáltak a kicsik jobbra-balra, de a zenét nagyon élvezték. Vettünk CD-t is, és este, mikor hazaértünk, sőt másnap reggel is meg kellett hallgatni velük. Érdemes volt elmenni és meghallgatni az előadást! :-)
Az együttesnek van honlapja is, ahol videók és letölthető hanganyag is van. Nézzétek meg! :-)

2012. augusztus 19., vasárnap

Visszavett életek

Tegnap apu egy 35 hetes pici lányt temetett... Meg sem érte, hogy élve megszülessen, a köldökzsinór megfojtotta...
Az első gondolatom az volt, hogy Klári ennyi idősen látta meg a napvilágot - él és egészséges. A második hasonló volt: Barnabás csomót kötött a köldökzsinórjára, ami csak a születése után derült ki - csoda, hogy él és teljesen egészséges.
Ez a hír nagyon sokkolt, annak ellenére, hogy a családot csak látásból ismerem, nem is igen tudok róluk semmit. Azt viszont tudom, hogy milyen érzés, amikor az egyik pillanatban még a pocakomban hancúrozik egy pici élet, a másikban pedig már nem él. Ezt sajnos én is megtapasztaltam, ha nem is ennyi idős babával. Borzasztó dolog, mikor az ember egy új élet érkezését várja, és helyette a temetőbe kell kísérnie a szíve alatt hordott kis életet. Sokak életét tönkretette már, amikor nem tudták feldolgozni a hasonló élethelyzeteiket. Engem az gyógyított meg, amikor a következő kis élet, aki bennem megfogant, épségben megszületett. De ez nyilván nem mindenkinél van így.
Hol van ilyenkor Isten? Miért engedi ezt meg? - sokak kérdése ez. "A viskó"-ban is elhangzanak ilyen kérdések, és a válasz is. Isten engedi megtörténni a rossz dolgokat is velünk, DE ott van ebben a helyzetben is velünk, és a legnagyobb tragédiákból is egészen jó dolgokat tud kihozni. Kérdés, hogy meglátjuk-e a lehetőségeket, a változásokat, azt, ami a rosszban is jól sül el. Meglátjuk-e a szeretetét, kegyelmét, hogy a tenyerén hordoz ilyenkor is, vagy csupán vádolni tudjuk - esetleg azért is, aminek igazából mi vagyunk az okai...
A legújabb Family magazinban is van egy cikk, ahol egy család meséli el, hogyan élték meg 3. gyermekük elvesztését. Tanulságos, amit válaszoltak arra a kérdésre, hogy hibáztatták-e, vádolták-e Istent a történtekért: "Az is rossz, hogy mi, keresztények sokszor nem hisszük el, hogy velünk ugyanúgy bármilyen baj megtörténhet. Szerintem ebben a jóléti társadalomban megteremtettük a nyugati típusú kereszténységet, amely amolyan 'boldogan élünk, míg meg nem halunk' mese: ha Istent választod, megóv téged minden bajtól, gazdag leszel, szép feleséged lesz… A földi életünk küzdelmes, nehézségek jönnek; ez itt még nem a mennyország. A Biblia azt mondja: 'Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az Úr.' (Zsoltárok könyve 34,20) Ez viszont igaz. Történjen velünk bármi, az Úrral túlélünk mindent."

2012. augusztus 15., szerda

Márti 4 éves lett :-)

Tegnap. Már nagyon várta,és nagyon is élvezte a helyzetet. Már igazi nagylány :-) Este ünnepeltünk keresztszülőkkel, kicsit nagyobb családdal (aki itthon volt). Örült a sok vendégnek, sütögetésnek (szalonna, husi, csirke máj - szív, hagyma - nyárson), a finom sütiknek (én is csináltam, de a keresztanyukája is hozott egy fantasztikus tortát). És természetesen örült a sok szép ajándéknak - szép ruhácskák, hajba valók, Dani egy kis bábut faragott neki (tök jól néz ki! :-), mama-papa pedig egy kis sátrat kreáltak neki, ami aztán az irigység tárgya is lett rögtön. Este pedig abban kellett aludni is. Márti mellé Klári volt a másik pályázó, de miután elaludt az ágyunkon, így a saját ágyában kötött ki, helyette Barni lett a hálótárs. 
Vicces volt, ahogy elszégyellte magát, mikor neki énekeltünk a torta mellett :-) Tiszta anyja :-)




2012. augusztus 13., hétfő

Jól vigyázz...

... kicsi kéz mit teszel, kicsi láb hová mégy, kicsi száj, mit beszélsz, kicsi fül, mit fülelsz, kicsi szív hiszel-e, kicsi én nagy ne légy, mert az Isten fent az égből néz le rád... - és mindent lát (ezt már én teszem hozzá)... Gyerekkorom egyik kedvenc éneke, amit most megtaláltam a YT-on, kicsit máshogy, mint mi tanultuk anno, meg nincs ott az utolsó versszak sem (... te nagy én kicsi légy...), de azért nagyon jó! :-)

És miért kerestem rá? Mert annyira "tetszik", mikor emberek állítják és bizonygatják magukról, mekkora keresztények, közben meg a cselekedeteik egészen másról beszélnek. Ez a meghasonlás... Lehet, hogy a Bibliát kéne tanulmányozni a FB helyett. Ez az utóbbi oldal egyébként felérne egy tanulmánnyal - emberek a tudtukon kívül micsoda önéletrajzokat írnak magukról a megosztásaikkal, hihetetlen... csak abba nem gondolnak bele, hogy amit másoknak szánnak, az valójában önarckép.

2012. augusztus 12., vasárnap

Alkotótáborban voltunk

Az elmúlt héten volt az iskolánk alkotótábora. Mi mindannyian ott voltunk, még a kislányok is. Apa, anya dolgozott, a gyerekek játszottak, alkottak. Nagyon jól éreztük magunkat, bár nagyon el is fáradtunk. Janka annyi szépet alkotott, hogy az hihetetlen. Talált egy barátnőt is magának, akivel elég jól megtalálták a közös hangot. A kislányokat meg a többi nagyobb gyerek istápolta nagy lelkesen. Íme a képek:
















A táborról egyébként naplót vezettünk, ami a suli honlapján elolvasható. Ugyanitt videós beszámoló is található a hétről.

2012. augusztus 8., szerda

Békák és halak

Egy fiatal házaspár a kedves ismerőseink közül halakat és békákat tenyésztenek illetve kezdenek tenyészteni. Erről honlapokat is indítottak. Ha érdekelnek a halak és békák, illetve a terráriumkészítés, nézz be hozzájuk! :-)



Szélcsengő

Ezt tegnap és ma alkottam az iskolánk alkotótáborában :-)
Tudjátok miből készült? Üres műanyag flakonokból, no meg némi gyöngyből meg gombból...
(Az alkotótáborról napi összefoglalók találhatóak a suli honlapján - lásd lentebb, oldalt)

2012. augusztus 7., kedd

Bogyó babái

Egy gyerekkori ismerősöm nagyon aranyos nemez babákat, manókat készít. Nemrégiben indította el a blogját, nézzetek be hozzá, érdemes!
 

2012. augusztus 5., vasárnap

Gyönyörű

Ebben a kánikulában olyan szépséges felhők alakulnak ki folyamatosan, és a Nap oly gyönyörűen ragyog ki mögülük, hogy az ember nem győzi csodálni ... és fényképezni :-)


Fényképes beszámoló

Vámoson jártunk:




Duna TV

Egész jó kis műsor lett, amit nálunk forgattak az "Ízőrzők" :-)  
Nézzétek meg!
 (A lap alján van a videók között)