Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. november 30., szerda

Egyik szemem sír, a másik nevet...

Tudtam, hogy az egyik kórustagom egy ideje jár egy most magát megnevezni nem akaró felekezet gyülekezetébe. Miután a családja részben oda is kötődik, ezért nyugodtan meg is tehette, annak ellenére, hogy reformátusnak lett ő is meg a férje is, meg a gyerekeik is keresztelve, tehát elvileg hozzánk tartoztak - de csak elvileg, mert gyakorlatilag nem volt a gyülekezetünkkel élő kapcsolatuk. Tegnap a próbára úgy érkezett meg, hogy egyértelmű jelét mutatta annak, hogy ő most már annak a gyülekezetnek a tagja, ahová elkezdtek járni a családjával (ennek a gyülekezetnek a hölgy tagjait ugyanis egy egyértelmű ruházati jellel meg lehet különböztetni az összes többi embertől a földön). Először nagyon meglepődtem, de a többieken is mély döbbenet lett úrrá. Aztán elkezdtem örülni. És most először az örömömet szeretném leírni ezzel kapcsolatban.
Örülök annak, hogy rájuk talált az Isten kegyelme, hogy megérezték az Ő szeretetét, és hitre jutottak. Különös kegyelme és csodája az Istennek, hogy ez mindkettőjükkel szinte egyszerre történt meg. Mondtam is neki, hogy ez a legfantasztikusabb dolog, ami történhetett velük. Láttam rajta, mennyire boldog, hogy az életük mennyire megváltozhatott ezáltal. És ez idáig jó is. 
De most jön a bánatom ezzel kapcsolatban, ami igen összetett, igen keserves és nehéz.
Az a gyülekezet, ahol ők hitre jutottak, egy teljesen zárt közösség. A vezetőség -szerintem- farizeusi módon olyan szabályokat állít a gyülekezet tagjai elé követelményként, melyek teljesen igyekeznek őket elzárni a külvilágtól. Kötelező szabályokat kell betartaniuk a mindennapi életben, melyek egy élő hitű embernek magától értetődőek lehetnek, saját, belső igényként léphetnek elő, de ha azt kívülről kényszerítik az emberre, az már nem jó, mert képmutatóvá teszi az embert, és a képmutatás úton-útfélen lebukik. Azok az emberek, akik csupán külső kényszerből mímelik a szabályok betartását, a gyülekezet szégyenfoltjai lesznek. Miután tehát ők elzárkóznak a világ elől, a kórustagom se lesz már sokáig kórustagom. Erről majd később részletesen, de még itt van egy gondolatom. Felteszem a kérdést, milyen gyülekezet az, aki csak a maga hasznát keresi, csak a maga gyönyörűségére van együtt, de a világ nem érdekli? Hiszen Jézus elküldte a tanítványait, hogy tegyenek tanítványokká minden népeket, elküldte őket, mint bárányokat a farkasok közé, hogy hirdessék a világnak az Isten üdvözítő kegyelmét, azt, hogy nála mindenki megtalálhatja a békességét, új, teljesebb életet kezdhet. A főpapi imájában is azt kérte Istentől, az Atyától, hogy "Nem azt kérem, hogy vedd ki őket (mármint a tanítványokat) a világból, hanem, hogy őrizd meg őket a gonosztól". A gonosztól való megóvás nem abban rejlik, hogy elzárkózunk a világ elől, és megtagadjuk a misszióra való felkérést. Az érett hitű ember meg tud állni a világ kísértései között is, mert tudja, honnan kérhet és várhat segítséget. Sok mindenért irigylem a fent néven nem nevezett gyülekezetet, mert nagyon sok jó dolguk van. De ezt a teljes elzárkózást nem tudom és nem is akarom megérteni, mert a fent vázoltak fényében ez bűn. 
Bűn azért, mert kiragadja egy jól működő közösségből annak az egyik legstabilabb tartóoszlopát. Olyan érzés ez, mintha a húsomból tépnének ki egy darabot. Ha a hitre jutott ember bent maradhatna abban a közösségben, amit egyébként szeret és jól érzi benne magát, és még a hitének sem esik ott kára, akkor ott világító lámpása lehetne az Úr Istennek. Utat mutathatna Hozzá a többiek előtt. Ha azonban kitépik a közösségből, akkor a közösség tagjainak nagy része ezt nem tudja megérteni, és csak káromolni fogja az Isten nevét, és azt mondja, hogy amennyiben így működik a keresztyén élet, tutira nem akar annak részese lenni. Ez pedig vétek a többiek ellen. Én meg tudom érteni, hogy megy, ha ezt várják el tőle, mert a frissen hitre jutott embernek teljesen természetes, hogy ragaszkodik ahhoz a közösséghez, ahol ő hitre jutott, és igyekszik az ott elvárt életvitelt követni. De egy hitetlen ember ezt soha nem fogja megérteni. És itt van az a pont, ahol a kórus alapjaiban fog meginogni ettől a lépéstől. Nem csak a szólamának egyik legbiztosabb hangját veszítjük el benne, de a közösség egyik biztos pontját, akinek a jelenléte, sztorijai mindig is kedvesek voltak mindannyiunk előtt. Egyet tudunk tenni, hogy megköszönjük, hogy eddig velünk énekelt és szeretettel őrizzük meg emlékezetünkben. Én a magam részéről pedig azzal vigasztalom magam, hogy fogunk mi még együtt énekelni, csak nem itt a földi életben, hanem a Mennyei Kórusban :-)
És még egy keserűségem van ezzel kapcsolatban. Szidhatom én a másik gyülekezetet nyugodtan. De közben verhetem a fejem a falba, hogy a mi gyülekezetünk mért nem tud olyan gyülekezet lenni, ahová érdemes járni, ami megtartja a saját megkeresztelt, konfirmált tagjait????!!!!  Mért ízetlen só és pislákoló lámpás az én életem is, meg a legtöbb emberé, aki a mi közösségünkhöz tartozik???!!! Mért nem tudjuk komolyan venni az Istenhez tartozásunkat és más életet élni, ami világít a világ sötétségében?! Mért nem tudjuk szeretni és támogatni egymást?! Mért vagyok oly gyáva féreg, aki csak a számítógép mögül meri hirdetni a keresztyénséghez kapcsolódó gondolatait, de ha már valakihez el kéne menni személyesen és beszélni kéne, az már nagy gondot okoz? Nem vagyok megelégedve a gyülekezetemmel egyáltalán, mert számos ponton vérzik, és nem hajlandóak a tagok a sebeket bekötözni, hanem struccpolitikát végeznek (bedugják fejüket a homokba). De magammal sem vagyok megelégedve egyáltalán. Pislákoló lámpása vagyok én az Istennek, aki egyáltalán nem méltó az Ő kegyelmére. Az a nagy mázlim, hogy a kegyelmét ingyen adja és a bűneimet megbocsátja. De közben azért nekem is változnom kéne. Hiányzik belőlem a bátorság, a "kurázsi", hogy nyíltabban merjem vállalni, de leginkább hirdetni az Isten szeretetét. Mikor felkértek, hogy legyek a kórus vezetője, sokáig hezitáltam, hogy mint konzervatív, hitét komolyan vevő keresztyén ember bevállaljam-e  egy világi kórus vezetését. Mi lesz ebből? Végül egy dolog miatt vállaltam csak el, az pedig az volt, hogy hátha lámpás lehetek a kórus előtt, aki utat mutathat az Istenhez nekik. Hát az igaz, hogy felvállalom a hitemet előttük, de hogy utat mutatok-e? Abban már nem vagyok olyan biztos...
Nos, mit gondoltok? Ezek valóban nehéz és keserű gondolatok... Bárcsak adna az Isten ébredést, hogy odatalálhasson Hozzá mindenki, de legalábbis minél több ember!!!

2011. november 17., csütörtök

NAPRAFORGÓK - lemezbemutató

Már többször olvashattatok nálam  a Napraforgókról. Most is megkeresett az együttes vezetője, kedves évfolyamtársam, hogy elkészült az új lemezük, melynek nemsokára lemezbemutató koncertje is lesz. Íme az írás, amit küldött. Olvassátok, és hallgassátok őket (szépen énekelnek nagyon! :D)

Lemezbemutatóra készülünk
Ismét eltelt egy esztendő, és sem a Szövetség zenekarral, sem pedig a Napraforgók együttessel nem pihentünk. Sorra jártuk a kisebb-nagyobb településeket és fesztiválokat az év során, és szolgáltunk. Alaptagok cserélődtek a zenekarban - mentek és jöttek is - de kiegészültünk újakkal is. Mellette pedig készítettük talán legizgalmasabb lemezünket, a „Forog az esztendő kereke” címűt. A lemez onnan kapta a nevét, hogy a teljes egyházi évet állítja a fókuszba. Számtalan ünnepi cd létezik, de olyan kevés, ami több ünnepet is feldolgoz egyszerre. Így nemcsak Karácsonykor lehet hallgatni, hanem az év minden napján. Hosszú szelektálási folyamat végére 21 dalban állapodtunk meg, amit meghangszerelve felstúdióztunk a gyermekekkel. Az ünnepeket pedig összesen 8 acapella dallal választottuk el. A lemez jellegénél fogva egy ünnepi, emelkedettebb hangvételű lemez, nem tartozik a klasszikus gyermeklemezek közé, de mégis azt az űrt próbálja betölteni. A lemezborítót egy hívő grafikus tervezte és kivitelezte, szinte egy kis képes Bibliát kap, aki megvásárolja majd az albumot. A lemezbemutatóra már megindultak a próbák, hogy hozhassuk azt a színvonalat, amit a lemez megkíván. Természetesen most is lesznek zenészbarátok, vendégek, akik egy-egy dal erejéig besegítenek majd nekünk. Nagy álmunk teljesül azzal is, hogy közös színpadon szerepelhet majd pár dal erejéig, református énekkarunk, a Napraforgók gyermekcsapata és a Szövetség zenekar. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk december 17-én 16 órakor tartandó lemezbemutató koncertünkre!

2011. november 16., szerda

Énekelj!


A múltszázadban letartóztattak egy indiánokból álló rablóbandát, akik rabló hadjárataik során amerikai kikötővárosokat fosztogattak. A banda korábbi táborozási helyén találtak egy egész sereg olyan gyermeket, akiket a banditák elraboltak, és már évek óta ott kellett velük együtt lakni. A hatóság felhívást adott ki, hogy mindazok a szülők, akiknek a gyermekei a fosztogatás során eltűntek, jelentkezzenek egy megadott helyen, hogy elvesztett gyermekeiket újból visszakaphassák. Így a legtöbb gyermek vissza is került a szüleihez.
Volt azonban a szülők között egy anya, akitől szintén elrabolták a kisfiát és kislányát,      amikor még mindketten egészen kicsinyek voltak. Félelemmel és reménységgel teli szívvel közeledett a néni a gyereksereghez. Egyik gyerekeket a másik után vette szemügyre; nézegette, szemlélte azzal a reménységgel, hogy talán csak fel fog valami ismerős arcvonást fedezni, melynek alapján gyermekeit felismerheti. De mindez hiába volt. Keservesen csalódva akart éppen hazatérni, amikor az ottani felvigyázók közül valaki megkérdezte, hogy nem tudna-e véletlenül olyan énekre visszaemlékezni, melyet otthon a gyermekeinek énekelt. Erre az édesanya könnyekkel szemében elénekelt egy éneket, melyet korábban gyakran énekelt gyermekei előtt. Még mielőtt az első versszakot végigénekelte volna, hirtelen előszaladt a csoportból egy kisfiú és egy kislány; hangosan kiáltva: "édesanyám!- édesanyám! " - egyenesen a kereső asszonyhoz rohantak s mindketten az édesanya kitárt karjába vetetették magukat.
Az anya arcvonásainak emléke már teljesen elhalványul az évek során a gyermekek előtt, úgyhogy azt nem tudták felismerni, de az ének, melyet az édesanya gyakran elénekelt a gyermekeinek, felejthetetlenül belevésődött a szívükbe.

A ládikó

Egy tanár, minden diákjának azt a feladatot adta fel a következő hétre, hogy vegyenek egy karton dobozt és az elkövetkező héten minden egyes személyért aki bosszúságot okoz nekik, akiket nem szívlelnek és akiknek nem tudnak megbocsátani, tegyenek be a ládikóba egy barackot, melyre tegyenek egy címkét is az illető személy nevével.
Egy héten keresztül ezt a ládikót a hallgatóknak magukkal kellett cipelniük állandóan, otthonukba, az autójukba, az órákra, még éjszaka is ágyuk mellé kellett helyezniük azt.
A hallgatóknak szórakoztatónak tűnt az elején a feladat és mindannyian buzgón írták a neveket, melyek gyermekkoruktól kezdve eszükbe ötlöttek. Ezután, lassan-lassan, amint múltak a napok, a hallgatók újabb neveket írtak a listára, olyan emberek neveit akikkel naponta találkoztak és úgy tűnt, megbocsáthatatlanul viselkedtek velük szemben... Feltűnt nekik időközben, hogy a ládikó egyre súlyosabbá válik. A hét elején beletett barackok kezdtek ragacsos masszává rothadni, elviselhetetlen bűzt árasztva és a rothadás gyorsan átterjedt a többi barackra is.
Nehéz problémát okozott az is, hogy kötelesek voltak állandóan magukkal hordani ezt, vigyázzanak arra, nehogy az üzletekben, az autóbuszban, az étteremben, találkozón, ebédlőben, fürdőben felejtsék azt, főképp mert minden egyes hallgató neve és lakcíme valamint a kísérlet témája rá volt írva a ládikóra. Ráadásul, a karton doboz is kezdett szétbomlani, siralmas állapotba kerülve: nehezen cipelve súlyos terhét.
Mindannyian gyorsan és világosan megértették a leckét, amit a tanár megpróbált elmagyarázni nekik a hét végén, vagyis, annak a ládikónak a súlya, amit egy héten keresztül magukkal cipeltek, csupán a magunkkal cipelt spirituális nehézség súlyát képviseli, akkor amikor gyűlöletet, irigységet, más személyek iránti megvetést cipelünk magunkban. Gyakran azt hisszük, hogy kegyelmet gyakorolunk másoknak megbocsátva. A valóságban azonban, ez a legnagyobb szívesség, amit önmagunknak tehetünk!
A te ládikódban hány barack van... és mit szándékozol velük tenni?!

2011. november 4., péntek

Kottafestő :-)

Egyik kedves kórustagom küldte a linket... nagggyyyon-naggyyon jó! :-) Én nem tudok sajnos így kottázni, de ez itten irigylésre méltó! :D