Isten tenyerén

Isten tenyerén
"Életem ott van Isten tenyerén azért nem félek én. Bármi fáj nekem, mosolyog a szemem. Száz jajszó között is bízom vakon, hitem fel nem adom. Rám törhet vadul ezer baj, veszély, Isten így szól: Ne félj! Miért is? Mitől is félhetnék én? az Isten tenyerén!"

2011. szeptember 22., csütörtök

Fireproof

Tetszik ez a keresztyén filmes honlap :D
Tegnap este megnéztük Zsomborral a "Fireproof" című filmet, amiről korábban már sokat olvastam, és nagyon kíváncsi is voltam rá. Tűzoltóbácsi rettentő házassággal, válás szélén állva... édesapja hatására próbát tesz - egy leírás szerint ("Merj szeretni!" című könyv - amit már emlegettem régebben) 40 napig különböző dolgokat tesz felesége kedvéért - s a csoda be is következett - egyrészt rátalált Krisztus szeretetére, s a megváltozott élete hatására házassága is rendbejött.
Ajánlom mindenkinek meleg szeretettel, akár működik a házassága, akár haldoklik - egy próbát megér :D



Tűzálló - Fireproof from keresztenyfilmek.com on Vimeo.

2011. szeptember 21., szerda

Keresztyén filmek

Ahol az alábbi film volt, még számos másik is található. Feliratos és szinkronizált filmek, bizonyságtételek, Bibliai bizonyságok, gyerekeknek valók... Ha van kedved, és főleg időd. nézz körül! :-)

Abortusztúlélő bizonyságtétele

A téma sokak szerint kényes. Azoknak leginkább, akik nem óhajtják tudomásul venni, hogy az abortusz gyilkosság, mindegy mekkora babán is hajtják azt végre. Néha érdemes nézelődni a fb-on, ezt a filmet is ott találtam. Egy fiatal abortusztúlélő lány tesz bizonyságot -humorral fűszerezve- arról, ő vajon miért is maradt életben. A film végén nagyon megrázó képsorok vannak abortált babákról. De úgy gondolom ezt érdemes mindenkinek megnéznie. Kevesebb, mint 20 perc :-)



Gianna Jessen, az abortusz túlélő bizonysága from keresztenyfilmek.com on Vimeo.

Mi is az egyház célja... ?

Mármint, hogy miért van és él és létezik az egyház a világban? Erre ütős választ találtam megint csak a fb-on, Zsuzsinál:

"Ismerjétek el,hogy a világnak igaza van,amikor nem tud hinni miattunk,miattatok. És szüntessétek meg,kérlek,azt a visszájára fordított kereszténységet,amelyik a világgal szemben igényes,a világnak a fejére önti a bírálat forró hamuját,ahelyett,hogy a saját fejére öntené. A kereszténységnek vége egyszer tudomásul kell vennie,hogy nem a világ adósa az egyháznak,hanem pontosan fordítva: mi vagyunk adósai a világnak(...)
Röviden:az egyház a világért van,és sohasem önmagáért.Amikor az egyház öncélúvá válik s benne a kegyesek csupán azt az egyetlen értelmet találják meg,hogy dajkálgatják benne önmagukat,akkor az egyház ízetlen sóvá lett,amelyre kimondatott az ítélet:nem jó semmire,hanem hogy kidobják és eltapossák. Az egyház ezért a világért van,amelyet Isten úgy szeretett,hogy egyszülött Fiát adta érette." (Bereczky Albert)

Ezek a gondolatok egyébként már az én fejemben is megfordultak párszor - én vajon ízes só vagyok, avagy ízetlen, akiben nem lehet meglátni Krisztus fényét? Nagyon sokszor érzem az utóbbit, de törekszem rá, hogy ez ne így legyen - van még mit fejlődnöm... 
Merthogy ez az idézet ugyibár az egyház tagjairól szól, tehát egyen-egyenként a magukat keresztyén embereknek valló személyekről... Egy "intézmény"-ben jól el lehet bújni, ott lehet skatujázni, általánosságban beszélni. Csakhogy az utolsó ítéletkor nem "az egyház" fog számonkéretni, mint intézmény, hanem annak a tagjai egyen-egyenként.
Legyünk ízes sók, legyünk világosság ebben a sötét és ízetlen világban! Ízesítsünk életeket, és mutassunk utat a sötét reménytelenségben! Az ítélet nem a mi dolgunk, főleg nem mások felett...


2011. szeptember 19., hétfő

Hétvégi kirándulás Zemplénben

Ki gondolta volna -már megint-? Iskolaidőben megyünk kirándulni :D Azaz voltunk az elmúlt hétvégén. 
Pénteken reggel indultunk papáékkal -ők Blankáékhoz mentek Patakra,és elvittek minket is Vámosra, ha már útba esik - hadd találkozzunk Zsombor szüleivel is. Az út a szokásos módon zajlott: egy ideig tűrték a törpék a gyerekülést (amíg aludtak), aztán jött a hiszti, az ordítás - és a gyerekülésekből való kikecmergés. A hiszti viszont maradt, amíg meg nem váltunk az autótól. Vámosi mama finom ebéddel várt minket. Papa pedig elvitt a Hutákba egy kis túrára. Okos fejjel nem vittünk magunkkal hosszú ruhát - mondván, hogy meleg van - na, ja, csak nem a hegyekbe és naplementekor... Így Márti kissé fázott. De megmásztunk egy kisebb hegyoldalt, gyönyörködtünk a tájban, naplementében, és a nagyon-nagyon finom fenyves-erdős illatban. Fizikailag is felüdítő élmény volt. Visszafelé még várnunk kellett papára, mert ő másfelé sétálgatott, így Barni és Janka máris bunkit épített a hegyoldalban. Barni a hegyet is bontani kezdte, mászott is, de egy gyökér elszakadt, amibe kapaszkodott, és lebukfencezett a majdnem teljesen függőleges oldalon. Hála Istennek, nem lett semmi baja.
gyönyörűséges őszi avar

lyányok :D

apával

lemenő nap az erdőben

bunki az erdő szélén

erdő széli út

kidőlt fa

ilyen szép mohos kövekbe botlottunk


Szombaton délelőtt a szeretett játszótéren játszottunk, aztán ebéd után elmentünk a Patak melletti Tengerszemhez, ami egészen pontosan a Megyer-hegyen található malomkőbánya helyén alakult ki. Ide már Blankáékal mentünk. Szép kirándulás volt ez is: hegymászás, szedercsipegetés, kökénygyűjtés, gyönyörködés a tájban, és kőzetgyűjtés - megszállott tanár... :D -. A kirándulás után még megnéztük hol vertek tanyát hugicámék - hát, valami álom-kertben találtak otthont maguknak erre az évre. Ilyen lehetett a regénybeli titkos-kert, de valami ilyesmi kertre vágyom én is - telis-tele fákkal, bokrokkal. 
A hazafelé út borzalmas volt, bár nagyon jól jöttünk, mert 4 óra alatt hazaértünk. De amit ez idő alatt a gyerekeim leműveltek, azt nem kívánom senkinek sem. Szerintem papa 100-szor is meggondolja, hogy mikor visz minket legközelebb kirándulni - mondjuk 5 év múlva? - addigra a kicsik is jobban bírják majd az utat :D


Tengerszem - a bánya helyén



a bánya bejárata lentről


bányászlakás - riolittufából

ez egy bányászlakás "pincéje" volt

ez meg egy leomlott lakás fala

Milyen égtáj felől fényképeztem (délután közepe volt)?


szeder - nyami-nyami :D

Nem tudom ki a szebb - a kilátás, vagy mi ? :D

Aranyköpések :D

Márti:
- Én nagy óvodás vagyok, Klári pedig nagy-mamás! :D:D:D

Vámosi papáéknál arról beszélgettünk a hétvégén, hogy hol volt náluk a baromfi-udvar, meg a disznóól. Barni kicsit később:
- De akkor hol is voltak azok a barom-fiak? :D:D:D

2011. szeptember 10., szombat

Még néhány kép az elmúlt pár hétből :D

kicsi lány útra indul :D

ha szól az orgona, énekelni kell :D

A Kerekasztal lovagjai

Mire nem jó egy BABAkocsi :D

Ha már özönvíz...

Kedden reggel olyan fantasztikus látványban volt részünk, amiben eddigi életemben még soha:
Ahogy elindultunk a suliba - oviba, az utcánk végén szivárványt láttunk (esőnek híre-hamva sem volt, csak a felkelő nap világított oldalról). Továbbhaladva láttuk, hogy ez egy TELJES szivárvány. SŐT, TELJES, DUPLA szivárvány!!!! :D :D :D Fantasztikus volt! És sokáig látszott, amíg beértünk végig. Zsombor korábban indult el, és ő a szivárvány-csodát a templomtól az iskoláig terjedő ívben láthatta... Szerintetek? A szivárvány az Isten szövetségének, kegyelmének a jele - az özönvíz óta tudhatjuk ezt. Jó ilyen jelekkel is megerősített évet kezdeni! :D. 
Plusz poén: Ahogy leparkoltunk a templom egyik oldalán a bicóval, és a másik oldalra tekintettem, ott zuhogott az eső - ahol mi álltunk, ott nem :D Ilyet is ritkán tapasztal az ember :D
Csináltam pár képet a telefonnal, de sajnos a teljes szivárvány nem fért bele, csupán részletek. De azért látványos :D

a második szivárvány halványabb, és kívül van

Vajon tényleg sok millió éves a Föld?

Tegnap már megint a földrajzhoz kerestem videókat, amikor rátaláltam egy keresztyén honlapra (Milyen felekezethez tartozik? Nem valószínű, hogy történelmi egyház, de konkrétan nem derült ki az oldalból.):


Sok érdekesség található itt: filmek, könyvek, pps-ok, hanganyagok, képek sokféle témakörben. Elvileg valószínűleg le is tölthetőek, csak nekem nem sikerült :-( - nagyon béna vagyok - még mindig...
A lényeg, hogy találtam egy filmet, ami a Föld korával foglalkozik, ezen belül pedig az özönvízzel és következményeivel. Mégpedig azt állítja, hogy az özönvíz következménye, hogy kialakultak a széntelepek, a kőolajtelepek, hogy kipusztultak a dínók és még sok minden más. A lényeg, hogy  e keresztyén kutatók szerint a Föld csupán 6000 éves, ahogyan az a Bibliából kiderül. A film majdnem 1 órás, de engem úgy lebilincselt, hogy ez fel sem tűnt. Közben rájöttem, hogy már vagy láttam korábban, vagy pedig az elméletét hallottam valamikor gimi tájékán. Akit érdekel a téma, nézze meg, érdemes!!! :D

2011. szeptember 8., csütörtök

Nagy változás

Az elmúlt időszakban kissé eltűntem... Nos, ismét dolgozó ember lettem (nem mintha eddig itthon unatkoztam volna :D ). Ez most konkrétan azt jelenti, hogy félállásban megint tanítok. Heti két nap, plusz egy óra egy harmadik napon. Ének (természetesen :D), és földrajz. 1-9-ig, az ének kettesével összevonva. Izgalmas. Marhára be voltam gazolva, milyen lesz visszamenni így 3,5 év pelenkázás és "hinta-palinta"-zás után. De az első hetet sikeresen túléltem. A gyerekek is :D. Talán nem is volt rossz - én mindenesetre élveztem. Azért vannak dolgok, amiket újra meg kell szokni, de eddig csak jót mondhatok. 
Mártikánknak már koránt sem indult ilyen jól ez a szeptember. Óvodás lett. 27-en vannak a csoportban, és mindenki bőg - hogy a nap hány órájában, azt nem tudom (szegény óvó nénik!!!). Szóval minden délután elmondja, hogy másnap nem fog sírni, aztán a reggel már nem akar oviba menni, és már itthon ordít. Pedig már meglepit is ígértem neki, ha nem sír... aztán megérkezünk az oviba - ölben hordozva, és ordít - egészen addig, amíg el nem alszik. Kedden a fél délelőttöt átaludta, tízóraira ébresztették fel. Nem tudom, így van-e, de azt mondja, hogy tegnap is, ma is aludt... Ami azonban biztos, hogy tegnap is, ma is bepisilt. Szegényke, remélem hamarabb megszokja és megszereti, mint hogy teljesen visszafejlődne. Mert azért az tetszik neki, hogy lehet csúszdázni, hintázni. Ma babázott is. Egyenlőre nem igazán csípi az óvónéniket, mert hogy "nem szeretik" - szóval nem figyelnek úgy rá, ahogy azt ő elképzelné. De hát könyörgöm, 27 bőgőmasina között nem lehet csak egyre figyelni teljesen! :D Kérdezem, mért pisilt be? "Mert az óvónéni nem vette észre, hogy pisilni kell!" Mondtam neki, hogy legközelebb esetleg szóljon az óvónéninek, hogy ki kéne mennie... Nehéz eset... Reméljük a legjobbakat! :D
Klárinak egy fokkal jobb a helyzete, ő mamával és papával tölti azt az időt, amikor én tanítok. Szeret velük lenni, úgyhogy egy pici reggeli pityergés után hamar megbékél, és élvezi az ottlétet.
Barninak tetszik az iskola, bár van mit szoknia neki is: órán csöndbe kéne maradni, ha nem kérdezik..., a tesi cuccot nem kéne elhagyni - és énekórán, ha az udvaron körjátékozunk, akkor nem ő a kincskereső kalózkapitány, hanem én, és nem kincset keresünk, hanem elveszett zsebkendőt... :D Volt egy aranyos sztorija: 
-Móni néni: "Akkor most mindenki rám néz, mert szeretném látni a szép szemeiteket!"
-Barni: "Én a szép kék szemeimet a mamától, az apától, és Mónika nénitől örököltem!" :D:D:D (Igaz, hogy ez utóbbi kizárt, de valóban, neki is kék szeme van :D)
Janka folyamatosan szenved a szénanáthától. Két hét múlva megyünk allergiavizsgálatra. De az orra alatt hatalmas elfertőződött seb riogatja azt, aki ránéz. Már lassan egy hete kenegetjük neogranormonnal, javulgat is, de nagyon lassan. Énekórán pedig ő volt a legjobb - mármint tudásban. Azért reméltem, hogy nem ő fog minden kérdésemnél elsőnek jelentkezni a helyes válasszal.... de igen :D. Azért igyekeztem másokat is kérdezni, és többen is kaptak pirospontyokat az órai munkájukra. A kis stréber lányom, egyedüliként jelentkezett a reggeli áhítaton, hogy elmondja az éneket, amit a héten tanultunk - kapott érte egy hittan 5-t. :D
Hát így indult a tanévünk.

2011. szeptember 2., péntek

Utolsó nyári beszámoló

Ezzel még adós voltam, csak nem volt rá időm... :-)
Szóval, augusztus közepén egy elől-hátul kibővített hétvégét voltunk újra Vámoson, ezúttal sógoromék esküvője volt az ott tartózkodásunk oka. Hála Istennek, most nagyon szép idő volt, jókat lehetett játszani, patakászni. Gyerekeink nagyon élvezték az unokatesókkal való együttlétet. Jókat játszottak együtt, bár azért konfliktusok is akadtak... főleg Barni körül. A "nagyfiam" bizony nagyon ügyes gyerek, a játszótéren a kis házikó tetejére is felmászott, és végigsétált rajta. Volt, akinek ez nem tetszett, mert nem tudott utánamászni szegény. Aztán tetéződött a dolog azzal, hogy a hintát is egyedül hajtotta magának, és jószívűen ezt is meg akarta tanítani az unokatesójának. De ő szegény csak irigykedett, és az irigység rossz tanácsadó: másik hinta oldalról belendült, és Barni már le is repült a hintájáról... jól megütötte magát, de semmi komolyabb baja nem lett. Csak szegény unokatesójának, aki megkapta a büntetését, és ráadásul még nagyon szégyellte is magát. De egy óra múlva már újra együtt játszottak.  Másnap Barnikánk kötöszködősre vette a figurát, csak azt nem tudta, hogy a nagyobbakkal nem jó ujjat húzni - volt egy lötyögő tejfoga, ami bizony egy ökölcsapástól gyorsan kirepült a szájából. Utána azon sírt, hogy a fűben nem találta meg, és így nem teheti a párnája alá, hogy a Fogtündér hozzon érte ajándékot... :D Az ököl tulajdonosával együtt keresték a fogát, de az totálisan elveszett... :D De építettek bunkert, barlangot (növényi dzsungelben), a patakban duzzasztógátat, társasjátékoztak... szóval tényleg nagyon jól elvoltak. Voltunk a vakodában is, ahol kipróbálhatták a szövést, és agyagedény készítést is láttunk. Janka azóta is szőni akar... (Ha ezt Mama tudhatná!!! :D )
vonatablakban

a kis akrobata

Klári is menthetetlen mászóbajnok lesz...

és csussszzz

és újra

és együtt is! :D

duzzasztógát

alapanyag szállítás

barlang

bunker

az elmaradhatatlan cicázás

és fára mászás :D



Az esküvő is szép, meg poénos is volt (mindkét tanú otthon hagyta az igazolványát,úgy szaladtak érte - még jó, hogy nem kellett messzire menniük :-). Az ifjú párt anyósom adta össze. Nagyon tetszett egy gondolata: Nem baj az, hogy különbözőek vagyunk - mármint férj és feleség - , mert ami egyikünkből hiányzik, az a másikban megvan, tehát tökéletesen ki tudjuk egészíteni egymást. Tapasztalatom szerint ez néha nagyon bosszantó tud lenni, de ha tudatosítjuk magunkban, hogy ennek milyen áldásai lehetnek, akkor már örülni is tudunk neki. A lagziban az ifjú pár is muzsikált - lévén a PONT zenekar tagjai, és itt adták a búcsúkoncertjüket is, mivel két távol eső helyre kerülnek a  tagok egymástól. A hangulat remek volt - mivel lényegében csak a szűk családi kör volt jelen (némi kivételtől eltekintve). Klári alkotott azért itt is: Vacsora közben az ölemben ült, és egyszer csak azt vettem észre, hogy a pelusából meleg folyam önti el a lábamat, és csepeg a földre... szép kis pocsolya lett alattunk - és mehettünk átöltözni. A két kislány kb. 10 óráig bírta a mulatozást, de Janka is hazajött akkor velünk (ő még ébren, a kicsik már szunnyadva). Barni viszont a buli végéig ott maradt apával. 
köszöntőt énekel a "szűk :D" család

Hopp Juliska, hopp Mariska...

búcsúkoncert

megy a gőzös - apa vezeti :-)

a kitartó gyermek - sok lufit szerzett magának :D

Természetesen, hogy a hazautazásunk izgalmas legyen, aznap éjjel, mielőtt indultunk, rettenetes hasmenés tört rám. Vírus? vagy csak kaja okozta? Nem tudtunk rájönni - aztán kiderült, hogy ez előbbi. Nekem hazafelé már nem volt bajom, de Márti Hatvannál végighányta a fülkét, Jankát meg engem is, úgy , hogy apa ruháiba öltözhettünk is át (ezek voltak legfölül a táskában)... Aztán hála Istennek, a buszon már nem történt semmi akciózás, de az izgalom az megvolt :D